29. HRY ZIMNÍ SPECIÁLNÍ OLYMPIÁDY ČHSO

Zimní hry, které byly současně i nominačními hrami pro světové zimní hry proběhly ve dnech 11. – 17. ledna 2020. Do Horní Malé Úpy se sjelo z celé republiky cca 350 účastníků (sportovců, trenérů, rozhodčích a dobrovolníků). Slavnostní zahajovací i závěrečný ceremoniál proběhly v hale Sportcentra.

Nejen při příjezdu, ale během celé olympiády jsme měli obavy ze sněhových podmínek. Sněhu bylo málo, do Úpy přišlo předčasně jarní slunečné počasí a sníh nám mizel před očima. Kvalifikace a finále proběhly podle plánu, nic se naštěstí nemuselo rušit. Po ránu byly běžecké tratě neupravené, zledovatělé, odpoledne byl sníh měkký.

Šest sportovců z našeho sportovního klubu (SK Světáci) závodilo v běžeckém lyžování na tratích 500 m, 1 km, 2,5 km, 5 km a ve štafetě 4 × 1 km. Celkem jsme získali 1 zlatou, 1 stříbrnou a 4 bronzové medaile.

Štafeta 4 × 1 km si doběhla pro 4. místo v nejrychlejší A skupině. Byla to 4. nejrychlejší štafeta ze 13. startujících.

Při závěrečném ceremoniálu proběhlo losování sportovců na zimní světovou olympiádu. Pořádající země zatím není známa.

Marián Novák byl vylosován jako 1. nominovaný náhradník na zimní světovou olympiádu v roce 2021. Sportovci se zúčastnili speciálního programu „Zdravý sportovec“ a nechali si vyšetřit sluch. Naše výprava nezahálela ani ve volném čase. 2× jsme si zahráli bowling. Dva večery sportovcům vyplnily diskotéky a trenérům porady.

CSS Tloskov podpořilo sportovce poskytnutím dopravy a úhradou poloviny nákladů na dopravu. Sdružení Sport finančně podpořilo sportovce úhradou druhé poloviny nákladů za dopravu, pronájmu bowlingu a malé občerstvení jako „odměnu“ pro sportovce za jejich výkony a vynaložené úsilí.

H. Čejková a H. Sejková