Úspěchy našich sportovců na XV. Světové letní speciální olympiádě

Abu Dhabi hostilo od 6. 3. do 23. 3. sportovce doslova z celého světa. Do Arabských emirátů se sjeli sportovci speciálních olympiád, aby bojovali o medaile v letních sportech.

Česká výprava (44 sportovců) bojovala o cenné kovy v atletice, plavání, bocce, bowlingu, cyklistice, moderní gymnastice, stolním tenise, volejbalu a kopané a přivezla celkem 10 zlatých, 7 stříbrných a 4 bronzové medaile.

Z našeho sportovního klubu Světáci Tloskov se nominovali - za stolní tenis Pavel Jirátko a unified partner Jiří Kubásek. Další náš sportovec Marian Novák posílil tým volejbalistů ČR.

Kluci nezklamali a přivezli dokonce zlatou medaili - Pavel Jirátko a Jiří Kubásek v unified kategorii, dále Pavel Jirátko 2. místo v kategorii singel a Marian Novák se podílel na skvělém čtvrtém místě ve velice silné skupině volejbalistů.

Speciální olympiáda je významná akce pro sportovce, jejich trenéry, partnery, doprovod a celý organizační tým. Všichni se na ni připravují několik let, postupují přes regionální a národní turnaje, aby mohli být nominovaní na evropské a světové soutěže. Naši sportovci trénují každý týden a Pavel si navíc požádal o individuální tréninky, aby na sobě mohl více „zapracovat“. Také Marian musel obětovat svůj volný čas a ve volných dnech dojíždět na sehrávky s týmem. Je skvělé, jak sport motivuje k vyšší morálce a kázni i naše sportovce.

Atmosféra velkých soutěží má vliv na psychiku každého z nás a naši kluci se se vším statečně poprali. Zvládli výborně aklimatizaci i jinou kulturu. Po počátečních drobných problémech s dopravou a přesuny na sportoviště se režim olympijských dní stabilizoval. Sportoviště byla dle všech perfektně připravená, klimatizovaná, servis na vysoké úrovni. V rámci speciálních olympiád pomáhají s organizací volontéři, se kterými se sportovci velmi rychle spřátelili.

V průběhu celého pobytu v Emirátech sportovci stihli také zajet k moři, navštívit významné budovy a užít si návštěvu u pana Ing. Slavíka, velvyslance ČR v Arabských emirátech, který pozval po ukončení olympijských her celou českou výpravu na odpolední slavnost. Speciální olympiáda je také významnou kulturní a společenskou akcí pro všechny zúčastněné, vznikají zde nová přátelství a všichni soutěží v duchu fair play s mottem speciálních olympiád: „Kéž vyhraji, a když se mi to nepodaří, ať jsem statečný ve své úsilí“, více info na www.specialolympics.cz.

Jsme rádi, že tyto skvělé sportovce můžeme finančně, materiálně a psychicky dlouhodobě podporovat společně s CSS Tloskov na jejich cestě za vysněnými cíli.

 

Za Sdružení Sport z. s.
Radka Jiroušková