12. ČESKÁ LETNÍ SPECIÁLNÍ OLYMPIÁDA - BRNO

Po 4 letech se opět konala Speciální olympiáda (SO) v Brně ve dnech 25. - 28. června 2018. Zúčastnilo se asi 400 mentálně handicapovaných sportovců z celé republiky. Byla pořádána Českým hnutím speciálních olympiád (ČHSO) a Vysokoškolským sportovním klubem Univerzita Brno.

Olympijský oheň zapálil Petr Matlach, spolu se sportovci speciálních olympiád. Po zahájení sportovcům a dalším zúčastněným zazpíval František Nedvěd mladší a skupina CZECH IT.

Náš sportovní klub Světáci Tloskov reprezentovalo 10 sportovců, 4 partneři do unified (smíšených)sportů. Sportovce doprovodily a podpořily 2 trenérky.

Dva sportovci Vláďa a Tomáš závodili v plavání. Vláďa (50m a 100m prsa), kde získal 5. místo za 50m a bronzovou medaili za 100m. Tomáš si doplaval pro 6. místo na 50m. Podmínky pro plavce byly náročné, závody se konaly ve venkovním bazénu a teploty nebyly zrovna letní. Vzduch 20°C a voda 24°C. Odpolední závody byly ještě těžší, protože začalo drobně pršet.

Jirka a Roman soutěžili v bocce jednotlivců. Jirka ve své kategorii vybojoval zlatou medaili a Roman bronzovou medaili. Sportovec Pavel s partnerem Jiřím ve stolním tenise v unified čtyřhře vybojovali stříbrnou medaili, a Pavel se ve dvouhře umístil na 4. místě. Pavel a Jiří tuto olympiádu absolvovali v rámci přípravy na Světovou speciální olympiádu v ABU DABÍ, která se bude konat v březnu 2019.

Na této národní olympiádě mělo premiéru naše fotbalové družstvo, které hrálo systém unified - 6 sportovců (Mirek, Jolana, Marián, Vlasta, Bohouš, Jarda) a 3 partneři (Martin, Alena, Štěpánka). Ve skupině B, po těžkých bojích získali bronzovou medaili.

Všem sportovcům děkujeme za příkladnou reprezentaci a přejeme hodně dalších sportovních úspěchů. Tato akce byla finančně podpořena Sdružením Sport z. s., které uhradilo občerstvení pro sportovce - odměna za výkon. Náklady za dopravu uhradilo CSS Tloskov v plné výši.

Za SK Světáci Tloskov   H. Čejková