Sportovci z Tloskova se opět po roce vydali do Berlína.

Již po druhé byli tloskovští pozváni na velké Sportovní hry pro sportovce s mentálním postižením do Berlína. Akce se konala ve dnech 9. – 11. září. Nejde zde „pouze“ o sportovní výkony, ale také o setkání sportovců z celého Německa a přátel z České republiky, Slovenska, Chorvatska, Polska a Holandska.

Díky podpoře CSS Tloskov a Sdružení Sport z.s. se v pátek ráno sportovci vydali na cestu do Berlína. Někteří zde byli poprvé, a tak již cestou s napětím očekávali místo her, které jim popisovali účastníci minulého ročníku.

Letos proběhl již 36. ročník, pořádaný každoročně SCL Sportclub Lebenshilfe Berlin e.V.

Sdružení Sport z.s. zajistilo pro sportovce pitný režim a občerstvení po celou dobu pobytu a CSS poskytlo bezplatně dopravu a doprovodné osoby.

V sobotu 10. září se všichni probudili do slunečného rána a po rychlé snídani se vydali na  atletický stadion Friedrich – Ludwig Jahn – Sportpark  v Berlíně. Zde se sešlo téměř 800 sportovců, kteří závodili v několika atletických disciplínách – běhu přes překážky 30 m, běhu 50 m a 400 m, vrhu koulí, hodu kriketovým míčkem, hodu na basketbalový koš, kopu na malou branku, skoku do dálky, hodu na cíl, kopu na cíl.

Sportovec Jaromír Koukal překvapil rozhodčí svým výkonem ve vrhu koulí a hodu kriketovým míčkem, za který obdržel medaili a ocenění. Každý sportovec se mohl zúčastnit disciplín dle svých schopností a možností. Odměnou bylo všem slavnostní vyhodnocení, medaile za splněné disciplíny a diplom za účast.

Sobotní sportovní klání bylo zakončeno večerním posezením, grilováním, diskotékou a výměnou dárečků, které přivezli sportovci ze svých dílen. I zde byla česká výprava z Tloskova oceňována za nápadité výrobky z keramiky a ručního papíru. A protože se nikomu v neděli po snídani domů nechtělo, navštívili jsme ještě známý Charllotenburg a jeho úžasné zahrady.

Po nezbytném focení se již nasedlo do auta a jelo směr Tloskov s přáním, vrátit se do Berlína opět za rok.

 

Radka Jiroušková a Hana Bačíková